REFORMATION AND ADDITION TO A TRADITIONAL HOUSE IN CALVIA

This project involved the re-planning of the existing house and the building of a new kitchen which connects the house with a small casita and terrace.
The Renovation and extension of a badly reformed two hundred year old traditional house in Calvia, and the building of a new kitchen extension with southerly aspect and country views, providing a link with an existing casita.

keep reading...

Renovation and extension of a traditional house in Calvia. Inserting a new reinforced concrete structure, the small, dark rooms are opened up to the garden areas and terraces. An extension provides a new light-filled kitchen and connects the main house and outbuildings into a continuous ground floor.
The extension serves two purposes. First it maintains the volumes and materials of the original building, tying in with the pre-existing buildings and linking the outbuilding to the main house transforming it from a small cottage into a substantial house.
Second, it provides a bright kitchen space opening onto a new southwest facing terrace whilst connecting the two previously separate parts of the house.

THE BUILDING
The renovation of the traditional building involved modifying a fragile crumbling old structure of stone walls and timber floorslabs. Through inserting a new reinforced concrete structure into the skin of the original house, the small, dark rooms dug deep into the hillside have been opened up and interconnected. Removing sections of wall and pillars, natural light is brought into the depth of the original building connecting it directly to the garden areas and terraces.
The new kitchen (top left) fits in to the small scale and fragmentary character of the existing old buildings, maintaining the house’s character through the use of local materials and echoing the forms of the earlier buildings.
The site is very constricted and so the scheme had to be phased so that the house could remain in use for as long as possible. The new steel frame kitchen link was built first, before extensive structural repairs to the existing building were undertaken.

The new extension fits into the existing traditional buildings connecting the old house with existing outbuildings

The setting on the outskirts of Calvia town, with the mountain, Es Clop, in the distance

Views towards the old town and Calvia church

Southern facade

The new kitchen terrace. Colours, textures and materials are designed to relate to the existing finishes but avoid mimicking the authentic original construction

The dark ground floor spaces of the old house are opened up, removing massive rubble walls and bringing daylight into the living and dining areas

The new south facing kitchen terrace.

The new extension to the far left

sustainability strategy

Site and Climate
Total reformation of a coastal cliff-edge house in the UNESCO World Heritage Sierra de Tramuntana.
Water
Total reformation of a coastal cliff-edge house in the UNESCO World Heritage Sierra de Tramuntana.
Form and Massing
Total reformation of a coastal cliff-edge house in the UNESCO World Heritage Sierra de Tramuntana.
Passive Design
Total reformation of a coastal cliff-edge house in the UNESCO World Heritage Sierra de Tramuntana.

Enquiries &
Appointments

Contact us to discuss your ideas – let us know your contact details and availability to arrange a first, free consultation by video call.
HARRIS ARCHITECTS & DESIGNERS

C/ Santiago Rusiñol 5, Palma de Mallorca, Islas Baleares

Phone : +34 654 492 272

Email : sebastian@harchitects.com

CONTACT US

9-18h (Spain) Monday to Saturday

TEL : +34 654 492 272

sebastian@harchitects.com

 

C/ SANTIAGO RUSIÑOL 5,

PALMA DE MALLORCA

ISLAS BALEARES