Cliff-top house in Valldemossa

Total reformation of a coastal cliff-edge house in the UNESCO World Heritage Sierra de Tramuntana

LocationValldemossa
StatusUnder construction
ClientPrivate
ServicesDesign, project management

This project involves the complete reformation of a 20 year old house in a very spectacular position on the edge of a 300m sheer cliff facing out to the west over the sea on the World Heritage coastline on the north coast of Mallorca.

The existing building has been substantially enlarged, adding to the structure of the existing house, to give accommodation which takes full advantage of the site, the views and the environmental conditions. The axis of the building has been changed so that the full length of the site is appreciated rather than the original periculus cross axis towards the cliff edge.

The sensitive urban planning factors have been carefully weighed in order to gain consent from the Consell de Mallorca besides the Townhall.

The materials have been selected to withstand the significant conditions of exposure experienced; the internal accommodation on two floor levels, provides an open-plan living floor plus four en-suite double bedrooms connected by a concrete spiral staircase to the basement utility and services area below.

The design solution has paid regard to the privacy required for the house, and the individual rooms, angling the elevations to take full potential of the different views obtained from each window.

This project involves the complete reformation of a 20 year old house in a very spectacular position on the edge of a 300m sheer cliff facing out to the west over the sea on the World Heritage coastline on the north coast of Mallorca.